11 gezondheidsvoordelen van een sauna

Er is al veel bekend over wat de sauna kan doen voor uw gezondheid, en met reden. Fysiek is er niets dat zo intens versterkend is dan een diepe zweetsessie, elke dag. Spanning verdwijnt. Spieren ontspannen. Mentaal ontspannen en herleven we, en zijn klaar voor wat de dag ook brengen mag. 

 

Een paar minuten per dag is alles wat er nodig is om u goed te voelen en er beter uit te zien. De reactie van het lichaam op milde aanhoudende warmte is goed gedocumenteerd en wordt elke dag bewezen door mensen over de hele wereld. En daarom zijn er steeds meer artsen die de sauna aanbevelen vanwege de helende en reinigende werking.

 

De 11 voordelen voor de gezondheid op een rij

 

1. De sauna verbetert de cardiovasculaire prestaties

In de hoge temperaturen van een traditionele - of een infraroodsauna wordt de huid warm en de kerntemperatuur van het lichaam stijgt. Het is bewezen dat regelmatig saunagebruik het risico reduceert van met name fatale hartstilstand en hersenbloeding.

 

2. De sauna helpt bij herstel na het sporten
Men herstelt sneller van spierpijn na het sporten door saunagebruik. Door de verhoging van het groeihormoon en het spierherstel na saunagebruik wordt ook krachttraining effectiever.

 

3. De sauna voert gifstoffen af

Door de warmte van de sauna rijst de kerntemperatuur van het lichaam. Transpiratieproductie is oorspronkelijk bedoeld ter afkoeling van het lichaam, en bestaat voor 99% uit water. Echter, intens transpireren in de sauna helpt bij het afvoeren van lood, koper, zink, nikkel, chroom en schadelijke chemicaliën.

 

4 Reductie van de kans op alzheimer met 65%

Een 20 jaar lopende studie door Dr. Jari Laukkanen en zijn collega's aan de universiteit van Oost-Finland, met meer dan 2300 deelnemers, heeft aangetoond dat regelmatig saunagebruik (4-7 keer per week) bij 80 graden gedurende 19 minuten het risico op Alzheimer en dementie significant verlaagde. De controlegroep gebruikte de sauna zelden tot nooit.

 

5. De sauna vermindert stress

Saunagebruik kan lichaam en geest helpen met stress om te gaan en het risico op een depressie en andere mentale aandoeningen te reduceren. Daarbij draagt de cardio-respiratoire fitness ook bij aan de therapeutische effecten bij depressie en angststoornis. 

 

6. De sauna laat u dieper slapen

Research wijst uit dat u dieper en meer ontspannen slaapt na saunagebruik. Dit komt door het vrijkomen van endorfines en het dalen van de lichaamstemperatuur na de warmte in de sauna. Saunagangers wereldwijd genieten van deze heerlijke diepe ontspannende slaap.

 

7. De sauna helpt bij het bestrijden van ziektes

Medische research wijst uit dat saunagebruik de kans op ziektes zoals verkoudheid en griep significant vermindert. Wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan de warmte van de sauna worden er sneller witte bloedlichaampjes geproduceerd die ziektes en virussen bestrijden. Daarbij worden ook verstoppingen van holtes bij verkoudheden of allergieën verlicht.

 

8. De sauna verbrandt calorieën

Volgens medisch onderzoek van het Amerikaanse leger (Ward Dean, MD) "kan een matig geconditioneerde persoon gemakkelijk 500 gram in een saunasessie uitzweten en daarbij 300 calorieën.

 

9. De sauna reinigt de huid

Wanneer het lichaam intens begint te transpireren wordt de huid gereinigd en worden dode huidcellen vervangen. Bacteriën worden weggespoeld uit de epidermale laag en poriën. De circulatie verbetert en de huid ziet er gezonder en mooier uit.

 

10. Recreatie en socializing

Hoewel het sociale aspect zelden wordt genoemd is dit toch een belangrijk voordeel van de sauna. De sauna kan een fijne privéplek zijn om te relaxen, maar zeker ook een plaats waar men samen met vrienden en/of familie kan genieten. 

 

11. Het voelt zo goed

En het voelt niet alleen goed, het ís ook goed voor u.

 

Bron: TylöHelo