Waar moet je op letten bij het gebruik van wellness geurstoffen?

Ramona Dekker
Ramona Dekker

10-12-2014 Dat is een vraag die wij regelmatig te horen krijgen. Absoluut een goede vraag want door geurstoffen op de juiste wijze te gebruiken is dit niet alleen effectief, je verbruik is minimaal, maar ook de geuren komen het beter tot zijn recht. 

 

Er bestaan diverse soorten geurstoffen. Wij bespreken de sauna- en stoomgeuren. Voor beiden geurstoffen geldt het vermengen met water volgens het advies van de fabrikant. Daarnaast raden wij u aan voorafgaand aan het gebruik van de geurstof te checken welke bestanddelen zijn verwerkt in het product zodat u eventuele allergische reacties voorkomt. Bewaar de geurstoffen in een afgesloten koele ruimte om de houdbaarheid te waarborgen. 

 

Sauna

Saunageurstof, ook wel opgietmiddel genoemd, kan bestaan uit etherische oliën of pure saunageurstof. Geurstof en olie dient altijd te worden gemengd met water. De geurstoffen zijn licht ontvlambaar en kunnen irritaties veroorzaken als hier geen rekening mee wordt gehouden. Op de verpakking van de geurstof staat een gebruiksaanwijzing waarin de beste mengverhouding wordt aangegeven. Naar mate u meer ervaring heeft met het mengen van de geurstof met het water kunt u dit op gevoel doen door een scheutje geurstof in een sauna emmer met water te mengen. Meestal worden een aantal druppels etherische oliën aangehouden bij het vermengen met het water in de sauna emmer. Meng het water met de geurstof in de sauna emmer direct voordat u de geurstof uit de sauna emmer op de saunakachel giet.

 

Tip: Het gebruik van natuurlijke producten als saunageur is een trend in de wellness wereld. Door een kruidenschaal boven uw saunakachel te plaatsen kunt u combinaties maken van verschillende producten rechtstreeks uit de natuur en deze samen met een laagje water laten verdampen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld bloemen, cranberries of citrusschijfjes.

 

Stoomcabine

De geurstof voor de stoomcabine bestaat uit een melkachtige substantie en is daarom beter bekend al stoombadmelk. Het is van belang de fles of de jerrycan regelmatig licht te schudden waardoor de bestanddelen opnieuw met elkaar mengen. Een bekend probleem is verstopte leidingen door het gebruik van stoombadmelk en schimmelvorming in de leidingen. Bestel daarom altijd uw geurstoffen bij een wellness specialist en laat de stoomtechniek en leidingen ieder jaar checken tijdens het jaarlijkse onderhoud aan uw stoomcabine.

 

Tip: Heeft u geen automatische geurtank aangesloten in uw stoomcabine maar wilt u wel de heerlijke geuren ervaren? Plaats dan een schaaltje met stoombadmelk vermengd met water in de stoomcabine en leg een klein sponsje in het schaaltje.

 

Geniet van de ontspannende of verkwikkende geuren tijdens uw saunagang of stoombad! 

Reactie schrijven

Commentaren: 0