Verschil tussen de sauna en stoomcabine

Na een zware inspanning is het heerlijk om als beloning de sauna of het stoombad in te stappen. Maar als je geen tijd hebt om in alle twee te gaan, welke moet je dan kiezen? Welke van de twee schaf je aan voor in huis? Wij zetten in dit blogartikel de verschillen voor je op een rij om je een beetje op weg te helpen met je keuze.

 

Stoombad vs Sauna

In de sauna is de luchtvochtigheid laag. Er wordt een aangename hoge temperatuur en droge lucht gecreëerd door warme stenen. In een stoombad is de luchtvochtigheid juist zeer hoog. Water wordt er namelijk opgewarmd om stoom te krijgen. Het vochtgehalte in de lucht is dus één van de grote verschillen tussen de sauna en het stoombad. In de sauna is de luchtvochtigheid tussen de 10% en 20%. Een stoombad heeft een luchtvochtigheid van 100%. Deze hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het stoombad van 50°C aanvoelt als 80°C of 90°C omdat het zweet niet kan verdampen.

stoombad

 

De gelijkenissen tussen een stoombad en sauna

De gelijkenis tussen een stoombad en sauna is dat het alle twee warmtetherapie is. Door de warmte openen je poriën in je huid, ga je zweten en kun je je helemaal ontspannen. Ook wordt je hartslag hoger, want je lichaam probeert zichzelf te koelen en wordt er dus vers bloed door alle delen van je lichaam gepompt. Zo wordt je tijdelijk beter bestand tegen verschillende ziekten.

Welke moet ik kiezen?

 

Als je snel last kunt hebben van ademhalingsproblemen of allergieën raden wij je het stoombad aan. Je lichtwegen en sinussen worden daar geholpen om zich te openen. Ook kan het inhaleren van stoom goed zijn tegen astma, bronchitis en hoesten. In dit geval is ook een ‘natte sauna’ een goede optie. Water wordt in een ‘natte sauna’ over de warmtestenen gesprenkeld. De luchtvochtigheid neemt toe doordat het water verdampt. Door heerlijke geurende oliën toe te voegen aan het water gaat je sauna ook nog eens heerlijk ruiken. Kan je niet goed tegen een hele vochtige omgeving? Ga dan voor een droge sauna. Mensen met reuma, acute infecties of spierkrachten raden wij de sauna aan.

 

Bron:spablog

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Daniel Michiels (vrijdag, 31 juli 2020 11:06)

    Ik kom reeds 9 jaar naar Thailand en nu verblijf ik er pertinent. Dit is echter het eerste jaar dat ik enorm veel last heb van de warmte en ik ga heel hard zweten, en wel op 2 bepaalde plaatsen, nl op mijn achterhoofd en onderrug. Kan een sauna of stoombad daarbij helpen dit euvel te doen verminderen of verdwijnen ?