Wellness actueel blogs


Spa(t)zuiver water

Houd het water in uw spa helder en fris met deze tips!

Onderhoud spawater, waar beginnen?

Om de waterkwaliteit van uw HotSpring spa op peil te houden adviseren we u regelmatig met teststrips de waterkwaliteit te controleren. 

 

Ververs in ieder geval elke 6 maanden het water van uw bubbelbad.

Wordt de spa intensief gebruikt, ververs uw water dan vaker. Spawater vervangen doet u door het bubbelbad eerst los te koppelen van de stroom en hem dan helemaal leeg te laten lopen.

 

Daarna kan u de wanden reinigen, de kuip en de afdekking in de polish zetten en het bubbelbad vervolgens opnieuw vullen met vers water, test het water met een teststrip en doe daarin dan alle nodige onderhoudsproducten. Spa, groot of klein, de alkaliniteitswaarde van het water kan beste maandelijks gecontroleerd worden en moet rond de 120 ppm bedragen. 

 

De Alkaliniteit is de buffercapaciteit van het water om zichzelf te neutraliseren. Met andere woorden, een goede Alkaliniteit zorgt voor een stabiele pH waarde. Als de waarde te laag ligt, kunt u meer van de onderhoudsproducten toevoegen volgens de doseringen op de verpakkingen. 

Chloorshock nodig voor onderhoud spa?

Net als de alkaliniteitswaarde is ook het chloorgehalte van groot belang voor de waterkwaliteit van uw bubbelbad. Een behandeling met chloor, een chloorshock genaamd, gebeurt op wekelijkse basis als spa onderhoud.

 

Wanneer u chloor toevoegt aan het water van uw bubbelbad, doe dit dan ’s avonds zodat de chloor zich mooi kan verspreiden en de kans krijgt goed in te werken, waarna uw HotSpring spa in de ochtend alweer volledig klaar is voor gebruik!

 

Gebruikt u uw spa meer dan vier keer per week? Dan is het aan te raden halverwege de week een beetje extra chloor toe te voegen voor een optimaal spa onderhoud. Vanaf 24 uur na de chloorshock kunt u de pH-waarde van het water controleren.

 

Ideaal voor uw bubbelbad is een pH-waarde van 7,6.

Filters reinigen bij onderhoud spa

Om het water van uw HotSpring spa fris te houden is niet alleen de chemische behandeling, maar ook het maandelijks reinigen van de filters van groot belang als onderhoud.

 

Spafilters reinigen doet u door altijd eerst de stroom uit te zetten, waarna u de filters kunt verwijderen volgens de instructies van uw spamodel. Deze instructies vindt u vaak aan de binnenzijde van de deksel van uw filterruimte. 

 

Sommige HotSpring-filters kunnen zelfs in de vaatwasser, heel handig en dat scheelt u veel werk! Of dat ook voor uw filter geldt, kunt u bij ons navragen.

 

Spuit de filters goed schoon, behandel ze met een filterreiniger, en spoel ze opnieuw af voor u de filters terug steekt. Maakt uw bubbelbad gebruik van een zilverpatroon, vervang deze dan ook direct bij het reinigen van de filters.

 

Hiermee garandeert u een lange levensduur van de waterfilter van uw bubbelbad.

Zo zorgt u voor spa(t)zuiver water!

Vragen? Stel ze ons gerust, we helpen je graag.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

De voordelen van regelmatig naar de sauna gaan

Uit een recent Fins onderzoek blijkt dat regelmatig naar de sauna gaan helpt tegen een hoge bloeddruk. En omdat de wintertijd hét uitgelezen moment is voor een dagje relaxen in een saunacomplex, sommen wij daarom nog een aantal andere voordelen op van zweten in een houten blokhut.

 

Aan de Finse studie namen 1.621 mannen tussen 42 en 60 jaar deel. Het resultaat: het risico op een hogere bloeddruk was 24% lager bij mannen die twee tot drie keer per week gingen zweten. Meer bezoekjes aan de sauna is nog beter: zij die vier tot zeven keer per week gaan, lopen 46% minder risico op een hogere bloeddruk. In de sauna kan de lichaamstemperatuur met 2 graden stijgen, waardoor de bloedvaten verwijden. In combinatie met het vocht- en zoutverlies verlaagt de bloeddruk.

 

Maar een sauna heeft nog veel meer voordelen:

 

Het kan het risico op dementie verlagen

Uit een eveneens Fins onderzoek – de Finnen willen wel heel graag hun reputatie van ‘Land van de Sauna’ bewaren – bleek vorig jaar dat er maar liefst 66 procent minder vaak dementie vastgeld wordt bij wie tussen de 4 en 7 keer per week naar de sauna gaat in vergelijking met wie “maar” één keer per week of niet naar de sauna gaat.

 

Het heeft een relaxerend effect op lichaam en geest

Sauna ontspant de spieren, maar de warmte en kalme omgeving helpen ook om mentaal rust te vinden.

 

Het is goed voor de ademhaling

Naar de sauna gaan zorgt voor een betere doorbloeding van de luchtwegen en het zorgt ook voor een tijdelijke verbetering van de longfunctie. Het zou daarom gunstig zijn voor astmapatiënten en mensen met chronische bronchitis, al is daar nog niet voldoende onderzoek naar gebeurd.

 

Het versterkt het immuunsysteem

Volgens een onderzoek versterkt de sauna het immuunsysteem, doordat de productie van witte bloedcellen en antilichamen verhoogd wordt. Wie regelmatig eventjes gaat zweten, loop tot 30% minder verkoudheden op.

 

Goed voor de huid

Dankzij de betere doorbloeding wordt de huid van binnenuit gereinigd. Dode huidcellen worden ook week en komen los, waardoor je huid terug gaat glanzen en zachter aanvoelt. Cosmetica trekt daarna ook sneller in de huid. 

 

Bron: hln.be

0 Berichten

Renovatie professionele sauna

Wat knapt een sauna toch iedere keer weer op na een grondige renovatie. Het gebeurt vaak dat goed onderhoud en uiteindelijk ook renovatie lang wordt uitgesteld. Als de klachten van gasten vaker worden opgemerkt, komt er een moment dat de inmiddels onfrisse sauna afbreuk doet aan de goede naam van uw spa, sportschool of hotel. Dat is zonde en te voorkomen!

 

Door de sauna regelmatig te laten onderhouden, wordt de conditie van de gehele sauna gecheckt en nodig onderhoud direct gedaan of in ieder geval op tijd gesignaleerd. Dit is niet alleen voor de hygiëne verstandig maar ook voor de veiligheid van gasten en uw medewerkers. U moet er natuurlijk niet aan denken dat er brand ontstaat omdat de wand achter de saunakachel te lang te heet is geworden en hier geen brandwerende plaat achter is geplaatst. 

 

Ondanks goed onderhoud is na lang gebruik van de sauna door veel gasten niet te voorkomen dat deze uiteindelijk geheel moet worden gerenoveerd. Simpelweg omdat transpiratie voor een onfris beeld zorgt van veel vlekken in het saunahout. Bij renovatie van de sauna wordt het hout verwijderd en opnieuw aangebracht op de wanden en worden nieuwe saunabanken geplaatst. Ook wordt de brandwerende plaat achter de saunakachel geplaatst waardoor direct de veiligheid wordt verhoogd. En dat geeft een prachtig resultaat!

 

Bekijk maar eens de afbeeldingen hieronder van een sauna die pas is gerenoveerd bij een sauna van een sportschool in Amsterdam! De gasten zijn heel gelukkig met het resultaat. Waarbij sommigen de laatste tijd de saunagang na hun sportactiviteiten achterwege lieten, maken zij hier nu weer volop gebruik van!

 

Nieuwsgierig wat wij voor het opfrissen van uw verouderde sauna kunnen betekenen? Stuur ons afbeeldingen door van de sauna via info@total-wellness-company.nl en wij laten weten wat wij voor u kunnen doen.


Foto's Interbad Stuttgart

Jos, Mike en Ramona bezochten afgelopen jaar de internationale beurs Interbad in Stuttgart. Zij hebben nieuwe inspiratie opgedaan door het bekijken van nieuwe trends en technieken.

Total Wellness Social Media Feed